16 Apr 2015

ResepiSue : CreamPuff Custard





Salam. Nak share resepi creampuff yg simple & mudah saje nk buat.hihi.dulu ms kije mmg feverettt betoiii gn desert ni. Smp mkn 3-4 ketuii pun xperasan. (dasat sungguh!!mana la dulu x bam bam)

Bila dh feveret kene la buat sendiri kn.Baru puas makan. opss!! anak2 su pun suka jugak.!! bnda manis sapa yg xsuka kan.jom tgok tutorial sebelum kita ke resepi penuh.check it out!








1. Masukkan mentega dan air dalam periuk sehingga mendidih dan tutup api.
2. Masukkan tepung dan kacau cepat2 sehingga jadi "doh" yang lembut dan lembik (cucuj jari).
3. masukkan telur dan kacau cepat2.
4.masukkan tepung lagi jika bancuhan masih lagi lembik.

note : bancuhan yang sempurna bila bancuhan jadi kental dak tidak cair.

Masukkan dlm piping bag.
Bakar pada suhu 190°c selama 10min (api atas bawah)
kuragkan suhu kepada 175°c selama 20min api atas sahaja.
bakar sehingga warna puff bertukar coklat.
Sejukkan puff seblum dimasukkan cream custard.



1. Masukkan tepung, tepung jagung dan gula dalam satu bekas. Kacau hingga gula larut sedikit.
2. Masukkan 1/2 susu dalam bancuhan dan kacau sebati.
3. Masukkan telur dan habiskan baki susu tadi.
Masukkan esen vanilla dan pewarna kuning.
Panaskan atas api perlahan sehingga bancuhan sedikit meletup(tanda dh masak)..Tutp api..
4. masukkan mentega dan kacau hingga crean jadi licin dan tak brketul. Sejukan sebentar dan boleh paipkan dalam puff..

SEDIA DIHIDANG !!!




No comments:

Post a Comment