10 Apr 2015

Resepi Sue : Ayam Masak Merah




Kali ni nak share resepi ayam masak merah yang jadi kesukaan my doter2 termasuk myhhubby.hehe..masakan yang paling simple dan mudah ajew..jom tgok resepi.



1. Panaskan kuali dan masukkan minyak.
2. Tumis serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga.
3. Masukkan bawang merah, bawang puth halia dan lengkuas
4. Masukkan cili boh dan goreng hingga pecah minyak
5. Masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato kacau sebati sehingga berkilat.
6. Masukkan 1/2 cawan air (untuk sedikit berkuah)
7. Setelah mendidih masukkan ayam goreng
8. Perisakan dengan garam.
9. Siap untuk dihidangkan!!

tips: 
cili kering yang telah direbus dan diblender bersekali dgn bawang merah dan bawang putih boleh menggantikan cili boh..

Jika masakan pedas boleh taburkan sedikit gula, dan jika masakan termasin boleh tambahkan sedikit air dan suai semula perisa.

Kalau nak hidangan nampak mewah, masukkan kacang hijau bersekali dengan sos2 kat atas.
















No comments:

Post a Comment